Ремонт на скоростна кутия

Ремонт на скоростна кутия

Силово предаване. Силовото предаване служи да предаде въртеливото движение от двигателя до двигателните колела.

1 - съединител
2 - предавателна кутия
3 - карданно предаване
4 -главно предаване
5 -диференциал
6 -полувалове
При класическата схема за разположение на силовото предаване, двигателят е разположен отпред в автомобила (предно разположение), а двигателните колела отзад (задно предаване). В този случай силовото предаване се състои от съединител , предавателна кутия ,карданно предаване , главно предаване , диференциал и полувалове . Все повече съвременни автомобили имат предно разположен двигател и предни двигателни колела. Това опростява конструкцията, защото няма нужда от карданен вал и съответно от място за него в купето.

1 - Съединител
Съединителят осъществява подвижна връзка между двигателя и предавателната кутия.
1. При натискане на педала на съединителя единият от дисковете се отделя и се прекъсва предаването на движението от двигателя към предавателната кутия.
2. При отпускане на педала пружината връща диска и го притиска към другия диск, при което той започва да се върти.
3. При пълно отпускане на педала на съединителя двата диска са напълно притиснати и се въртят за едно, като въртенето ма коляновия вал се предава на предавателната (скоростната) кутия.
Временното прекъсване на връзката е необходимо за превключване на предавките в предавателната (скоростната) кутия и особено за плавното първоначално потегляне на автомобила.

2 - Предавателна кутия
Предавателната кутия дава възможност да се изменя тегпителна-та сила и скоростта на въртене на двигателните колела при постоянна мощност на двигателя. Това става чрез включване на различни двойки зъбни колела е предавателната кутия (по подобие на скоростите на велосипеда). Чрез предавателната кутия се осъществява и движението назад, а така също и за продължително разделяна на двигателя от двигателните колела (двигателят работи, съединителят е включен, а двигателните колела не се движат).

3 - Карданно предаване
Карданното предаване предава движението от предавателната кутия на главното предаване. Повечето съвременни автомобили са с предно предаване и там отсъства точно този вид карданен вал.

4 - Главно предаване
Главното предаване има за задача да намали оборотите на въртене на карданния вал и да предаде движението под прав ъгъл на полуваловете, които задвижват двигателните колела. Състои се от една двойка конусни зъбни колела.

5 - Диференциал
Диференциалът е механизъм, които позволява двете двигателни колела да се въртят с различни обороти при движение в завой или при неравности по пътя.

6 - Полувалове

Типтроник

Типтроник (на немски: Tiptronic) е вид автоматична скоростна кутия, изобретена от Порше. Използва се в автомобилите Порше, а също така и по лиценз в други марки. Наименованието Типтроник е запазена търговска марка на Порше. Основната разлика между обикновена автоматична скоростна кутия и Типтроник е възможността шофьорът сам да сменя предавките в ръчен режим. Това става с отделна пътека за скоростния лост или с планки на волана. Дали скоростната кутия да бъде напълно автоматична или да избере Типтроник функцията, избира шофьорът с бутон.

С цел да се запазят двигателят и трансмисията, повечето Типтроник скоростни кутии могат да реагират в пълен провивовес на шофьора, ако установят грешно или опасно за автомобила действие. Така например 5-степенната Типтроник скоростна кутия на Ауди превключва автоматично на по-висока предавка, ако стрелката на оборотомера влезе в червената зона. Също така при спиране скоростната кутия сама ще изреди всички предавки, ако шофьорът не го направи. Разбира се, има изключения - например при спортния Астън Мартин Ди Би 9 Типтроник системата е настроена да не превключва на висока предавка, дори и при много високи обороти, защото автомобилът е спортен.

Повечето Типтроник-системи имат два режима на работа - автоматичният, обикновено наречен Комфорт и ръчният, най-често наричан Спорт. По-новите системи дори разчитат на електронния контрол на двигателя, за да се "приспособят" към конкретния начин на шофиране на собственика. Автоматичният режим така става близък до ръчния

Автосервиз "В Плюс Три"

Мобилен: +359 895 333 559 
Email: info[at]vplus3.com

Работно време

Понеделник - Петък: 9:00-18:00 ч.