Ремонт на охладителна система

Ремонт на охладителна система

Охладителната система е проектирана да се охладят частите на двигателя и да се нагрява в резултат на неговата работа.

При съвременните автомобили системата за охлаждане, в допълнение към основната функция, тя изпълнява редица други функции, включително:
В зависимост от метода на охлаждане, за следните видове охладителни системи: течност (затворен), въздух (отворен тип) и комбинирани. течност система охлаждане на топлината от горещите части на двигателя е даден поток от течност. Въздушно охлаждане система използва въздушен поток. Комбинирана система съчетава течни и въздушни системи.


На автомобили най-широко използваната течна система за охлаждане. Тази система осигурява единно и ефективно охлаждане и също е с по-ниско ниво на шума.


Дизайнът на охладителната система на бензинови и дизелови двигатели са подобни. Охлаждане на двигателя система включва множество елементи, сред които радиатора на охлаждащата течност, маслен радиатор, топлообменник, радиатор парно, водна помпа, разширителен съд и термостат. Охлаждащият кръг е на "охлаждане яке" двигател. За контрол се използва действието на елементите на системата за контрол.


Радиаторът за охлаждане на загрятата течност с въздушен поток. За да се увеличи площта на Радиатор той има специално тръбно устройство.
Заедно с основния радиатора в охладителната система може да се монтира масло охладител и система за рециркулация на газ радиатор отработените газове. охладител на маслото се използва за охлаждане на маслото в смазочната система.


Радиатор EGR охлажда отработените газове, което се постига намаляване на температурата на горене на гориво-въздушната смес и образуване на азотни оксиди. Работата на отработените газове осигурява допълнителен радиатор циркулация на охлаждащата течност помпа, включена в системата за охлаждане.


Топлообменникът на парното изпълнява обратната функция на радиатора на охладителната система. Топлообменникът отоплява помещенията, преминаващ през него, и въздух. За ефективна работа топлообменника топлина се монтира директно на изхода на отопляем охлаждащата течност от двигателя.


За да се компенсират промените в обема, дължащи се на температурата на охлаждащата течност се инсталирана разширителен съд. Попълване охладителната система обикновено се прави чрез разширителния съд.


Охладителна течност в двигателя циркулира с помощта на водната помпа. На някои двигатели, снабдени с турбо, зарежда с въздушно охлаждане и турбокомпресор инсталирана допълнителна циркулационна помпа на охладителната течност, която свързва бордовия компютър.


Термостат за регулиране на количеството на преминаване на охлаждащата течност през радиатора, която осигурява оптимална температура в системата. Термостатът е монтиран в тръбата между радиатора и двигателя.


В мощни двигатели монтирани термостат с електрически нагревател, който осигурява регулиране на два етапа на температурата на охлаждащата течност. За да направите това, има три работни позиции в структурата на термостата: затворена, частично отворени и напълно отворени. При пълно натоварване, двигателят с електрическо отопление термостат го направи напълно отворен. В този случай температурата на охлаждащата течност намалява до 90 ° C.В други случаи, температурата на охлаждащата течност се поддържа в рамките на 105 ° C.


Вентилаторът на радиатора се увеличава скоростта на охлаждане на течност в радиатора.
Най-широко разпространен е електрически вентилатор с кола, като предоставя достатъчно възможности за регулиране.


Контролът на охладителната система са датчиците за температурата на охлаждащата течност, електронния блок за управление и различните изпълнителни механизми.


Сензорът за температурата на охлаждащата течност записва стойност на контролирания параметър и го преобразува в електрически сигнал. За да разшири функциите на системата за охлаждане (охлаждане в отработените газове в системата за EGR, регулиране на вентилатора и др.) На изхода на радиатора е инсталиран допълнителен сензор за температурата на охлаждащата течност.

Принципът на действие на системата за охлаждане
охладителна система на работа, предвижда система за управление на двигателя. В съвременните двигатели работещи алгоритъм осъществява въз основа на математически модел, който отчита различните параметри (температура на охлаждащата течност, температура масло, външна температура и т.н ..) и определя оптималните условия по време на работа и смяна на компоненти. Охлаждащата течност в системата е принудителна циркулация, предоставена от водната помпа. По този начин е налице отопление и охлаждане на охлаждащата течност на двигателя.


В зависимост от температурата на течността тя циркулира в малък или голям кръг. При стартиране на двигателя на двигателя и на охлаждащата течност, за да го охлади. За да се ускори на загряване на охлаждащата течност на двигателя се движи в един малък кръг, заобикаляйки радиатора. Където термостата е затворен.


Както термостата на охладителната течност загрява се отваря и се движи охладител в големия кръг - през радиатора. Нагрятата течност преминава през радиатора, който я охлажда с въздушен поток, ако е необходимо. След охлаждане на течността отново влиза в "охлаждащ кожух" двигателя. Работният цикъл на течен поток за охлаждане на двигателя се повтаря.

Проблеми на системата за охлаждане
Прегряване на двигателя:
Ниско ниво на охлаждащата течност;
отслабването на циркулацията на водна помпа;
нарушение на водната помпа за течове;
термостат неизправности;
запушен радиатор;
замърсяване на външната повърхност на радиатора;

Хипотермия двигател:
недостатъчност на термостата;
вина температура габарит;
неизправност на датчика на температурата

Теч външен топлоносител:
нарушение на маркучите всички;
увреждане на тръбите;
нарушение на центробежна помпа за течове;
нарушение на радиатора за течове;
пукнатини в охлаждащата риза;
прегаряне цилиндрова глава уплътнение

Теч вътрешна охлаждаща течност:
пукнатини в охлаждащата риза;
прегаряне цилиндрова глава уплътнение

Автосервиз "В Плюс Три"

Мобилен: +359 895 333 559 
Email: info[at]vplus3.com

Работно време

Понеделник - Петък: 9:00-18:00 ч.